Ciasto kubanka

Ciasto kubanka jest dość pracochłonne w wykonaniu, ale błyskawicznie znika z talerzy! Poznaj przepis i poczęstuj swoich gości wyśmienitym deserem, który możesz przygotować bez pieczenia, jeśli zdecydujesz się na gotowy, kupiony w sklepie biszkopt.

Składniki na ciasto

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru, lub mniej według upodobania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na czekoladową masę:

  • 2 szklanki mleka, około 500 ml
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 cała kostka masła
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub 2 łyżki nutelli

Do tego, potrzebujesz też bitej śmietany na wierzch. Aby ją przygotować, przyszykuj 2 szklanki śmietanki 30%, dwie śmietano – fixy lub dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone uprzednio w niewielkiej ilości gorącej wody oraz cukier puder do smaku. Do ponczu potrzebujesz połowę szklanki naparu z kawy i dwie łyżki wódki. Oprócz tego musisz mieć 17 sztuk herbatników jasnych i tyle samo ciemnych, czyli kakaowych. Przygotuj także mały słoiczek powideł śliwkowo- czekoladowych. Jeśli nie możesz takich kupić, zaopatrz się w zwykłe powidła śliwkowe i kilka kostek mlecznej czekolady.

Ciasto kubanka – sposób przygotowania

  1. Najpierw musisz upiec biszkopt. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijaj mikserem do momentu, aż nie powstanie sztywna piana. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przy pomocy sitka, przesiej mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu, wystudź biszkopt.
  2. Wymieszaj poncz i nasącz nim zimny biszkopt.
  3. Przyszykuj masę czekoladową. W tym celu wymieszaj szklankę mleka z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Drugą szklankę mleka zagotuj z cukrem i ugotuj budyń. Odstaw, żeby się schłodził, a kiedy będzie już zimny, zetrzyj masło na puch i dodaj budyń i rozpuszczoną czekoladę lub nutellę.
  4. Wyłóż powstałą masę czekoladową na biszkopt.
  5. Ułóż jasne herbatniki i rozsmaruj na nich powidła, a następnie ułóż herbatniki ciemne. Wstaw ciasto do lodówki.
  6. Ubij śmietankę, dodaj śmetan – fixy lub żelatynę. Mieszaj na małych obrotach miksera. i połóż na herbatniki.
  7. Posyp wierzch ciasta kakao i starta czekoladą, a następnie wstaw do lodówki na mniej więcej 3-4 godziny.

Smacznego!