Ciasto kubanka jest dość pracochłonne w wykonaniu, ale błyskawicznie znika z talerzy! Poznaj przepis i poczęstuj swoich gości wyśmienitym deserem, który możesz przygotować bez pieczenia, jeśli zdecydujesz się na gotowy, kupiony w sklepie biszkopt.
Składniki na ciasto
Biszkopt:
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru, lub mniej według upodobania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na czekoladową masę:
- 2 szklanki mleka, około 500 ml
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 cała kostka masła
- 1 tabliczka czekolady mlecznej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub 2 łyżki nutelli
Do tego, potrzebujesz też bitej śmietany na wierzch. Aby ją przygotować, przyszykuj 2 szklanki śmietanki 30%, dwie śmietano – fixy lub dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone uprzednio w niewielkiej ilości gorącej wody oraz cukier puder do smaku. Do ponczu potrzebujesz połowę szklanki naparu z kawy i dwie łyżki wódki. Oprócz tego musisz mieć 17 sztuk herbatników jasnych i tyle samo ciemnych, czyli kakaowych. Przygotuj także mały słoiczek powideł śliwkowo- czekoladowych. Jeśli nie możesz takich kupić, zaopatrz się w zwykłe powidła śliwkowe i kilka kostek mlecznej czekolady.
Ciasto kubanka – sposób przygotowania
- Najpierw musisz upiec biszkopt. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijaj mikserem do momentu, aż nie powstanie sztywna piana. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przy pomocy sitka, przesiej mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu, wystudź biszkopt.
- Wymieszaj poncz i nasącz nim zimny biszkopt.
- Przyszykuj masę czekoladową. W tym celu wymieszaj szklankę mleka z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Drugą szklankę mleka zagotuj z cukrem i ugotuj budyń. Odstaw, żeby się schłodził, a kiedy będzie już zimny, zetrzyj masło na puch i dodaj budyń i rozpuszczoną czekoladę lub nutellę.
- Wyłóż powstałą masę czekoladową na biszkopt.
- Ułóż jasne herbatniki i rozsmaruj na nich powidła, a następnie ułóż herbatniki ciemne. Wstaw ciasto do lodówki.
- Ubij śmietankę, dodaj śmetan – fixy lub żelatynę. Mieszaj na małych obrotach miksera. i połóż na herbatniki.
- Posyp wierzch ciasta kakao i starta czekoladą, a następnie wstaw do lodówki na mniej więcej 3-4 godziny.
Smacznego!